Impact of varieties and training systems on energy potential of pruning residues from fruit and vine production
Sortiment i uzgojnih oblika kao uticajni faktori energetskog potencijala rezidbenih ostataka iz voćarsko-vinogradarske proizvodnje
2013
Аутори
Pajić, MilošRanković-Vasić, Zorica
Atanacković, Zoran
Pajić, Vesna
Dražić, Milan
Gligorević, Kosta
Radojičić, Dušan
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Biomass resulting from agricultural production represents potential which can be used in multiple ways. The expansion of fruit-growing and viticulture in Serbia in recent years contributes to an even larger quantities of pruning residues. Long-standing practice of destroying and burning of the pruning residues hardly changed, but the energy and environmental indicators point to the importance of proper exploitation of this biomass. The aim of this study is to show the quantity and energy value of tree branches from fruitgrowing and viticulture as fuel, as well as the influence of different fruit types and vine varieties and training systems on energy potential. The apple sort Idared has the highest values of thermal power per mass unit (19.853 kJ kg-1) and the peach sort Redheven has the highest value of thermal power per area unit (974,78 GJ ha-1). The grapevine lags behind other sorts of fruit have significantly less thermal power per unit, but the calorific value per unit mass range...s within the limits of 17,300 ± 100 kJ kg-1.
Biomasa iz poljoprivredne proizvodnje, predstavlja nedovoljno iskorišćen potencijal. Ekspanzija voćarske i vinogradarske proizvodnje u Srbiji, poslednjih godina, doprinosi stvaranju ogromnih količina rezidbenih ostataka. Dugogodišnja praksa uništavanja i spaljivanja rezidbenih ostataka se polako menja, ali energetski i ekološki pokazatelji ukazuju na značaj pravilnog korišćenja ove biomase. Cilj ovog rada je da prikaže količine i energetsku vrednost rezidbenih ostataka iz voćarske i vinogradarske proizvodnje, kao i uticaj različitih voćnih vrsta, sorti vinove loze i uzgojnih oblika na energetski potencijal. Najveću toplotnu moć po jedinici mase ustanovljeno je kod jabuke sorte Ajdared (19.853 kJ kg-1), a najveću toplotnu moć po jedinici površine ostvarena je kod breskve, sorte Redheven (974,78 GJ ha-1). Vinova loza u odnosu na voćne vrste ima značajno manju toplotnu moć po jedinici površine, dok se toplotna moć po jedinici mase kreće oko 17.300 ± 100 kJ kg-1.
Кључне речи:
biomass / apple / peach / vine / energy value / heating power / biomasa / jabuka / breskva / vinova loza / energetska vrednost / toplotna moćИзвор:
Traktori i pogonske mašine, 2013, 18, 4, 63-68Издавач:
- Naučno društvo za pogonske mašine, traktore i održavanje, Novi Sad i Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet - Institut za poljoprivrednu tehniku, Novi Sad
Финансирање / пројекти:
- Унапређење биотехнолошких поступака у функцији рационалног коришћења енергије, повећања продуктивности и квалитета пољопривредних производа (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31051)
- Примена нових генотипова и технолошких иновација у циљу унапређења воћарске и виноградарске производње (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31063)
Институција/група
Poljoprivredni fakultetTY - JOUR AU - Pajić, Miloš AU - Ranković-Vasić, Zorica AU - Atanacković, Zoran AU - Pajić, Vesna AU - Dražić, Milan AU - Gligorević, Kosta AU - Radojičić, Dušan PY - 2013 UR - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/3361 AB - Biomass resulting from agricultural production represents potential which can be used in multiple ways. The expansion of fruit-growing and viticulture in Serbia in recent years contributes to an even larger quantities of pruning residues. Long-standing practice of destroying and burning of the pruning residues hardly changed, but the energy and environmental indicators point to the importance of proper exploitation of this biomass. The aim of this study is to show the quantity and energy value of tree branches from fruitgrowing and viticulture as fuel, as well as the influence of different fruit types and vine varieties and training systems on energy potential. The apple sort Idared has the highest values of thermal power per mass unit (19.853 kJ kg-1) and the peach sort Redheven has the highest value of thermal power per area unit (974,78 GJ ha-1). The grapevine lags behind other sorts of fruit have significantly less thermal power per unit, but the calorific value per unit mass ranges within the limits of 17,300 ± 100 kJ kg-1. AB - Biomasa iz poljoprivredne proizvodnje, predstavlja nedovoljno iskorišćen potencijal. Ekspanzija voćarske i vinogradarske proizvodnje u Srbiji, poslednjih godina, doprinosi stvaranju ogromnih količina rezidbenih ostataka. Dugogodišnja praksa uništavanja i spaljivanja rezidbenih ostataka se polako menja, ali energetski i ekološki pokazatelji ukazuju na značaj pravilnog korišćenja ove biomase. Cilj ovog rada je da prikaže količine i energetsku vrednost rezidbenih ostataka iz voćarske i vinogradarske proizvodnje, kao i uticaj različitih voćnih vrsta, sorti vinove loze i uzgojnih oblika na energetski potencijal. Najveću toplotnu moć po jedinici mase ustanovljeno je kod jabuke sorte Ajdared (19.853 kJ kg-1), a najveću toplotnu moć po jedinici površine ostvarena je kod breskve, sorte Redheven (974,78 GJ ha-1). Vinova loza u odnosu na voćne vrste ima značajno manju toplotnu moć po jedinici površine, dok se toplotna moć po jedinici mase kreće oko 17.300 ± 100 kJ kg-1. PB - Naučno društvo za pogonske mašine, traktore i održavanje, Novi Sad i Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet - Institut za poljoprivrednu tehniku, Novi Sad T2 - Traktori i pogonske mašine T1 - Impact of varieties and training systems on energy potential of pruning residues from fruit and vine production T1 - Sortiment i uzgojnih oblika kao uticajni faktori energetskog potencijala rezidbenih ostataka iz voćarsko-vinogradarske proizvodnje EP - 68 IS - 4 SP - 63 VL - 18 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_3361 ER -
@article{ author = "Pajić, Miloš and Ranković-Vasić, Zorica and Atanacković, Zoran and Pajić, Vesna and Dražić, Milan and Gligorević, Kosta and Radojičić, Dušan", year = "2013", abstract = "Biomass resulting from agricultural production represents potential which can be used in multiple ways. The expansion of fruit-growing and viticulture in Serbia in recent years contributes to an even larger quantities of pruning residues. Long-standing practice of destroying and burning of the pruning residues hardly changed, but the energy and environmental indicators point to the importance of proper exploitation of this biomass. The aim of this study is to show the quantity and energy value of tree branches from fruitgrowing and viticulture as fuel, as well as the influence of different fruit types and vine varieties and training systems on energy potential. The apple sort Idared has the highest values of thermal power per mass unit (19.853 kJ kg-1) and the peach sort Redheven has the highest value of thermal power per area unit (974,78 GJ ha-1). The grapevine lags behind other sorts of fruit have significantly less thermal power per unit, but the calorific value per unit mass ranges within the limits of 17,300 ± 100 kJ kg-1., Biomasa iz poljoprivredne proizvodnje, predstavlja nedovoljno iskorišćen potencijal. Ekspanzija voćarske i vinogradarske proizvodnje u Srbiji, poslednjih godina, doprinosi stvaranju ogromnih količina rezidbenih ostataka. Dugogodišnja praksa uništavanja i spaljivanja rezidbenih ostataka se polako menja, ali energetski i ekološki pokazatelji ukazuju na značaj pravilnog korišćenja ove biomase. Cilj ovog rada je da prikaže količine i energetsku vrednost rezidbenih ostataka iz voćarske i vinogradarske proizvodnje, kao i uticaj različitih voćnih vrsta, sorti vinove loze i uzgojnih oblika na energetski potencijal. Najveću toplotnu moć po jedinici mase ustanovljeno je kod jabuke sorte Ajdared (19.853 kJ kg-1), a najveću toplotnu moć po jedinici površine ostvarena je kod breskve, sorte Redheven (974,78 GJ ha-1). Vinova loza u odnosu na voćne vrste ima značajno manju toplotnu moć po jedinici površine, dok se toplotna moć po jedinici mase kreće oko 17.300 ± 100 kJ kg-1.", publisher = "Naučno društvo za pogonske mašine, traktore i održavanje, Novi Sad i Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet - Institut za poljoprivrednu tehniku, Novi Sad", journal = "Traktori i pogonske mašine", title = "Impact of varieties and training systems on energy potential of pruning residues from fruit and vine production, Sortiment i uzgojnih oblika kao uticajni faktori energetskog potencijala rezidbenih ostataka iz voćarsko-vinogradarske proizvodnje", pages = "68-63", number = "4", volume = "18", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_3361" }
Pajić, M., Ranković-Vasić, Z., Atanacković, Z., Pajić, V., Dražić, M., Gligorević, K.,& Radojičić, D.. (2013). Impact of varieties and training systems on energy potential of pruning residues from fruit and vine production. in Traktori i pogonske mašine Naučno društvo za pogonske mašine, traktore i održavanje, Novi Sad i Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet - Institut za poljoprivrednu tehniku, Novi Sad., 18(4), 63-68. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_3361
Pajić M, Ranković-Vasić Z, Atanacković Z, Pajić V, Dražić M, Gligorević K, Radojičić D. Impact of varieties and training systems on energy potential of pruning residues from fruit and vine production. in Traktori i pogonske mašine. 2013;18(4):63-68. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_3361 .
Pajić, Miloš, Ranković-Vasić, Zorica, Atanacković, Zoran, Pajić, Vesna, Dražić, Milan, Gligorević, Kosta, Radojičić, Dušan, "Impact of varieties and training systems on energy potential of pruning residues from fruit and vine production" in Traktori i pogonske mašine, 18, no. 4 (2013):63-68, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_3361 .