Приказ основних података о документу

Uticaj defolijacije na sadržaj važnijih jedinjenja aromatskog i flavonoidnog kompleksa u grožđu i vinu sorti vinove loze

dc.contributor.advisorTodić, Slavica
dc.contributor.otherMarković, Nebojša
dc.contributor.otherJović, Slobodan
dc.contributor.otherTešević, Vele
dc.contributor.otherŽunić, Dragoljub
dc.creatorPržić, Zoran
dc.date.accessioned2020-12-17T17:28:40Z
dc.date.available2020-12-17T17:28:40Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/31
dc.description.abstractU radu su prikazani rezultati ispitivanja agrobioloških osobina i uticaja defolijacije na sadržaj važnijih jedinjenja aromatskog i flavonoidnog kompleksa grožđa i vina vinskih sorti Kaberne sovinjona i Sovinjona belog. Tretmani defolijacije podrazumevali su varijante sa četiri i osam uklonjena bazalna lista u dva termina berbe: punoj zrelosti i kasnijoj berbi. Poljska istraživanja vršena su u zasadu „Zadužbine Kralja Petra I Karađorđevića“ u Topoli na Oplencu i uključivala su ispitivanje: otpornosti okaca na niske zimske temperature, fenološka osmatranja, vegetativni i rodni potencijal sorti, prinos, mehanički sastav grozda i bobice i kvalitativne parametre grožđanog soka-šire. Ampelografska ispitivanja grožđa i bobica obavljena su u laboratoriji Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu Katedre za vinogradarstvo, fizičko-hemijska analiza uzoraka vina obavljena je u laboratoriji „a.d. Rubin“ u Kruševcu i hemijsko ispitivanje flavonoidnog i aromatskog sastava grožđa i vina obavljeno je u laboratoriji Odeljenja za instrumentalnu analizu pri Katedri za organsku hemiju Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Tokom dvogodišnjeg perioda istraživanja vladali su povoljni agroekološki uslovi za gajenje vinove loze. U periodu ispitivanja 2009/2010 i 2010/2011 obe sorte su najveću otpornost na niske temperature imale u drugom terminu ispitivanja. Fenološkim osmatranjem utvrđeno je da su fenofaze tokom 2010. godine trajala duže u odnosu na 2011. godinu. Veći vegetativni prirast na kondiru i luku zabeležen je na čokotima Kaberne sovinjonu dok je Sovinjon beli imao manji porast lastara. Najveći prinos po čokotu, prinos po okcu, prinos po razvijenom lastaru i prinos po rodnom lastaru zabeležen je u kontroli, a najmanji u tretmanu sa osam uklonjenih listova pri berbi u punoj zrelosti. Za većinu parametara mehaničkog sastava grozda i bobice veća variranja su zabeležena između dva termina berbe pri čemu su pri kasnijoj berbi zabeležene manje vrednosti. Kroz tri tretmana ogleda (kontrola, 4 i 8 uklonjenih bazalnih listova) Doktorska disertacija najvišim vrednostima se isticala kontrola dok su opadajuće vrednosti za većinu parametara beležene sa povećanim brojem uklonjenih listova...sr
dc.languagesr
dc.publisherUniverzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31063/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.subjectvineen
dc.subjectphenologyen
dc.subjectvegetative and fertility potentialen
dc.subjectyielden
dc.subjectampelographic characteristicsen
dc.subjectfull maturityen
dc.subjectlate harvesten
dc.subjectflavonoidsen
dc.subjectaromatic complexen
dc.subjectvinova lozasr
dc.subjectfenologijasr
dc.subjectvegetativnisr
dc.subjectrodni potencijalsr
dc.subjectprinossr
dc.subjectampelografska obeležjasr
dc.subjectpuna zrelostsr
dc.subjectkasnija berbasr
dc.subjectflavonoidisr
dc.subjectaromatski komplekssr
dc.titleInfluence of partial defoliation on content of major aromatic and flavonoid complex compounds in grapes and wineen
dc.titleUticaj defolijacije na sadržaj važnijih jedinjenja aromatskog i flavonoidnog kompleksa u grožđu i vinu sorti vinove lozesr
dc.typedoctoralThesis
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/1577/28.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_4901
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу