Приказ основних података о документу

Uticaj sadržaja fizički efektivnih vlakana u obroku za mlečne krave na aktivnost žvakanja

dc.creatorStojanović, Bojan
dc.creatorGrubić, Goran
dc.creatorDjordjević, Nenad
dc.creatorBožičković, Aleksa
dc.creatorIvetić, Aleksandra
dc.date.accessioned2020-12-17T20:07:00Z
dc.date.available2020-12-17T20:07:00Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.issn0354-1320
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/2584
dc.description.abstractThe effects of physically effective fiber concentration in rations for lactating cows on chewing activity, physiological and production characteristics are reviewed in the paper. In numerous investigations negative effects of decreasing of forage particle size were found, first of all in corn silage, alfalfa haylage and hay, on total chewing activity of dairy cows, ruminal pH, ruminal acetate to propionate ratio, digestibility of diet, milk yield and composition. Aside from the minimal chemical concentration of fibers, it is necessary to meet the required content of physically effective fiber from forages, which can be achieved with adequate chopping size of feeds. Optimal rations considering physical effectiveness, supply the required total chewing activity, adequate salivation and ruminal fermentation processes, efficient utilization of the diet, adequate milk yield and composition, and health in production animals.en
dc.description.abstractU radu je razmatran efekat koncentracije fizički efektivnih vlakana u obrocima za krave u laktaciji na aktivnost žvakanja, fiziološke i proizvodne karakteristike. U većem broju istraživanja utvrđen je negativan efekat veće usitnjenosti kabastih hraniva, pre svega silaže cele biljke kukuruza, senaže lucerke i sena lucerke, na ukupnu aktivnost žvakanja kod krava, na ruminalnu pH vrednost, odnos koncentracije acetata i propionata u ruminalnom sadržaju, svarljivost obroka, proizvodnju i hemijski sastav mleka. Pored minimalnog hemijskog učešća vlakana, neophodno je obezbediti potreban sadržaj fizički efektivnih vlakana iz kabastog dela obroka, što se pre svega postiže odgovarajućom usitnjenošću kabastih hraniva. Optimalan obrok, sa aspekta fizičke efektivnosti, obezbeđuje potrebnu ukupnu aktivnost žvakanja, lučenje pljuvačke, normalan tok ruminalne fermentacije, efikasno iskorišćavanje konzumirane hrane, adekvatnu količinu i sastav proizvedenog mleka, i zdravlje proizvodnih životinja.sr
dc.publisherInstitut PKB Agroekonomik, Padinska skela
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31086/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.sourceZbornik naučnih radova Instituta PKB Agroekonomik
dc.subjectlactation cowsen
dc.subjectnutritionen
dc.subjectphysically effective fiberen
dc.subjectchewing activityen
dc.subjectkrave u laktacijisr
dc.subjectishranasr
dc.subjectfizički efektivna vlaknasr
dc.subjectaktivnost žvakanjasr
dc.titleEffect of physically effective fiber content in dairy cows rations on chewing activityen
dc.titleUticaj sadržaja fizički efektivnih vlakana u obroku za mlečne krave na aktivnost žvakanjasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage48
dc.citation.issue3-4
dc.citation.other17(3-4): 37-48
dc.citation.rankM53
dc.citation.spage37
dc.citation.volume17
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/1343/2581.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2584
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу