Приказ основних података о документу

Ekonomska analiza uticaja različitih faktora u proizvodnji hrane za krave na cenu mleka

dc.creatorIvanović, Sanjin
dc.creatorMunćan, Mihajlo
dc.creatorRadivojević, Dušan
dc.date.accessioned2020-12-17T20:00:31Z
dc.date.available2020-12-17T20:00:31Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.issn0554-5587
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/2478
dc.description.abstractHaving on mind that maize silage, corn and alfalfa hay are dominant in dairy cow nutrition, in this paper are made calculations of their production. Total variable costs and variable costs per unit are determined. There are also presented different ways of cow nutrition (different meal structures) used to acquire certain level of milk production per cow. It is determined that material costs dominate in total variable production costs for all types of fodder. Besides, production costs per unit are significantly dependant on yield per hectare. Afterwards, sensitivity analysis is used to investigate change of cow nutrition costs (for different meal structures), depending on change of material costs in fodder production as well as depending on change of yield per hectare.en
dc.description.abstractImajući u vidu da su silažni kukuruz, merkantilni kukuruz i lucerka dominantne kulture koje se koriste u ishrani muznih krava, u radu su sastavljene kalkulacije njihove proizvodnje. U kalkulacijama su utvrđeni ukupni varijabilni troškovi i varijabilni troškovi po jedinici mere. Takođe su prikazani i različiti načini ishrane krava, odnosno različite strukture obroka koje se mogu koristiti da bi se dobila ista količina proizvedenog mleka po kravi. Ustanovljeno je da u strukturi ukupnih varijabilnih troškova proizvodnje kod svih vrsta analizirane stočne hrane dominiraju troškovi materijala, kao i da na visinu troškova po jedinici proizvoda u velikoj meri utiče prinos po hektaru. Nakon toga je u radu, primenom senzitivne analize, praćena promena troškova ishrane krava (pri različitim strukturama obroka) zavisno od promene visine materijalnih troškova proizvodnje stočne hrane i zavisno od prinosa gajenih kultura po hektaru. .sr
dc.publisherUniverzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet - Institut za poljoprivrednu tehniku, Beograd
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31051/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.sourcePoljoprivredna tehnika
dc.subjectcow nutritionen
dc.subjectvariable costsen
dc.subjectbiotechnology proceduresen
dc.subjectsensitivity analysisen
dc.subjectmilk productionen
dc.subjectishrana kravasr
dc.subjectvarijabilni troškovisr
dc.subjectbiotehnološki postupcisr
dc.subjectsenzitivna analizasr
dc.subjectproizvodnja mlekasr
dc.titleEconomic analysis of influence of various factors in fodder production on milk priceen
dc.titleEkonomska analiza uticaja različitih faktora u proizvodnji hrane za krave na cenu mlekasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage104
dc.citation.issue4
dc.citation.other36(4): 97-104
dc.citation.rankM51
dc.citation.spage97
dc.citation.volume36
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/1252/2475.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2478
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу