Приказ основних података о документу

Prinos i kvalitet grožđa stonih sorti različitog vremena sazrevanja

dc.creatorŽunić, Dragoljub
dc.creatorMatijašević, Saša
dc.date.accessioned2020-12-17T17:44:40Z
dc.date.available2020-12-17T17:44:40Z
dc.date.issued2000
dc.identifier.issn0354-1320
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/243
dc.description.abstractGrapevine growing of table varieties in Serbia is very interesting, specially in Grocka vineyard area. Agroecological conditions of this vineyard area obtained regular and high results and satisfactory grape quality of table varieties of different ripening periods. The paper study the agribiological and commercial characteristics of new table varieties (Demir kapija, Beogradska rana, Gročanka, Opuzenska rana, Radmilovački muskat, Banatski muskat, Smederevski muskat and Beogradska besemena), standard varieties (Muskat hamburg, Kardinal, Erli muskat, Afuz-ali) and Smederevka, variety with Multi­purpose characteristics. Investigation results show that the average grape yield, portion of table grape, which is intend to market, and grape quality, gives important differences between varieties. .en
dc.description.abstractGajenje stonih sorti u Srbiji je veoma interesantno, a posebno u gročanskom vinogorju, jer ekološki uslovi ovog vinogorja omogućavaju redovnu i visoku rodnost i povoljan kvalitet grožđa stonih sorti različitih epoha sazrevanja. U radu su proučavane agrobiološke i privredno-tehnološke karakteristike novih stonih sorti (Demir kapija, Beogradska rana, Gročanka, Opuzenska rana, Radmilovački muskat, Banatski muskat, Smederevski muskat i Beogradska besemena), standardnih sorti (Muskat hamburg, Kardinal, Erli muskat, Afuz-ali), i Smederevke, sorte kombinovanih svojstava. Rezultati ispitivanja pokazuju da su u pogledu prosečnog prinosa, udela stonog grožđa namenjenog tržištu i elemenata kvaliteta grožđa, utvrđene značajne razlike, između sorti.sr
dc.publisherInstitut PKB Agroekonomik, Padinska skela
dc.rightsopenAccess
dc.sourceZbornik naučnih radova Instituta PKB Agroekonomik
dc.subjecttable varietiesen
dc.subjectyielden
dc.subjectgrape qualityen
dc.subjectstone sortesr
dc.subjectprinossr
dc.subjectkvalitet grožđasr
dc.titleYield and grape quality of table varieties of different ripening periodsen
dc.titlePrinos i kvalitet grožđa stonih sorti različitog vremena sazrevanjasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage339
dc.citation.issue1
dc.citation.other6(1): 333-339
dc.citation.spage333
dc.citation.volume6
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/1206/240.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_243
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу