Приказ основних података о документу

Implementacija GLOBAL GAP standarda - važan preduslov za plasman svežeg voća na domaće i inostrano tržište

dc.creatorMilivojević, Jasminka
dc.creatorNikolić, Mihailo
dc.date.accessioned2020-12-17T19:47:22Z
dc.date.available2020-12-17T19:47:22Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.issn1450-989X
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/2262
dc.description.abstractA common standard of farm management created by technical representatives of several European supermarket chains is GLOBAL GAP (previously known as Eurep GAP). It is an equal partnership of agricultural producers and retailers which want to establish certification standards and procedures for Good Agricultural Practices. The Global GAP standard is primarily designed to maintain consumer confidence with regard to the quality and safety of fresh products (fruits and vegetables). Since, its implementation has exceeded the border of European markets, Serbia and some other developing countries should help producers to meet this standard in order to sustain in more competitive markets. However, there are some obstacles to Global GAP implementation, such as: low level of producers awareness, poor understanding of GAP requirements, small farms and lack of direct link with the market place. The main goals of this work are to review existing knowledge regarding to GAP system at the national and international level, to analyze Global GAP standard implementation in the Republic of Serbia and to determine the advantages for whole food chain participants.en
dc.description.abstractGLOBAL GAP standard je opšte prihvaćen standard koji se odnosi na primarnu poljoprivrednu proizvodnju. Inicijalno je kreiran od strane evropskih maloprodajnih lanaca, zbog čega je njegov prvobitni naziv bio Eurep GAP. U pitanju je partnerski odnos između proizvođača i maloprodaje sa ciljem ustanovljavanja procedura za opštu sertifikaciju dobre poljoprivredne prakse. Primarno, GLOBAL GAP standard je kreiran da bi se održalo poverenje potrošača u pogledu kvaliteta i bezbednosti svežeg voća i povrća. Pošto je implementacija ovog standarda prevazišla granice evropskih tržišta, Srbija i neke druge zemlje u razvoju trebaju da pomognu proizvođačima da se upoznaju sa ovim standardom, kako bi održale konkurentnost na tržištu. Međutim, postoje i neke prepreke u implementaciji GLOBAL GAP standarda, kao što su: nizak nivo svesti proizvođača, nedovoljno poznavanje zahteva GLOBAL GAP-a, mali proizvođači i nedostatak direktnih veza sa tržištem. Cilj ovog rada je da se pruži pregled postojećeg znanja u vezi GLOBAL GAP sistema na nacionalnom i međunarodnom nivou, analizira implementacija ovog standarda u Republici Srbiji i definišu prednosti svih učesnika u lancu hrane.sr
dc.publisherSavez inženjera i tehničara Srbije, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourceTehnika - Kvalitet, standardizacija i metrologija
dc.subjectstandarden
dc.subjectGLOBAL GAPen
dc.subjectfresh fruit qualityen
dc.subjectfood safetyen
dc.subjectstandardsr
dc.subjectGLOBAL GAPsr
dc.subjectkvalitet svežeg voćasr
dc.subjectbezbednost hranesr
dc.titleImplementation of GLOBAL GAP standard: Important precondition for placement of fresh fruit on domestic and foreign marketen
dc.titleImplementacija GLOBAL GAP standarda - važan preduslov za plasman svežeg voća na domaće i inostrano tržištesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage8
dc.citation.issue4
dc.citation.other10(4): 5-8
dc.citation.rankM52
dc.citation.spage5
dc.citation.volume10
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2262
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу