Приказ основних података о документу

Primena tehnika elektronske mikroskopije u proučavanju sireva

dc.creatorPavlović, Vladimir
dc.creatorPudja, Predrag
dc.creatorTrpković, Goran
dc.creatorMiočinović, Jelena
dc.date.accessioned2020-12-17T19:31:14Z
dc.date.available2020-12-17T19:31:14Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.issn0353-6564
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/2001
dc.description.abstractFour types of electron microscopes, i.e. scanning electron microscope, cryo-scanning electron microscope, transmission electron microscope and environmental scanning electron microscope, as well as confocal laser scanning microscope, as a representative of light microscopy that is nowadays frequently being used in analyzing milk origin nutrition, are discussed. The differences between these categories of microscopes are presented here. The advantages in analyzing milk products are discussed. General methods of preparation of biological samples for all types of electron microscopes are introduced, as well as specific methods for preparation of cheese samples. Representative micrographs of different cheese samples are discussed. Use of the electron microscopy plays an important role in nutrition research, especially concerning microstructure. Electron microscopy will probably become a significant tool in future research of food. .en
dc.description.abstractU radu se analiziraju načini rada, kao i konstrukcija četiri tipa elektronskih mikroskopa: skenirajućeg elektronskog mikroskopa; krio-skenirajućeg elektronskog mikroskopa; transmisionog elektronskog mikroskopa i envajromental skenirajućeg elektronskog mikroskopa, kao i konfokalno lasersko skenirajućeg mikroskopa, predstavnika svetlosne mikroskopije, koji se trenutno najviše koriste za analizu namirnica mlečnog porekla. Prikazane su razlike između pojedinih kategorija mikroskopije, ukazano je na prednosti i mane u pogledu analiziranja namirnica različitog porekla. Prikazane su opšte metode pripreme bioloških uzoraka za sve vidove elektronske mikroskopije, metode pripreme uzoraka sireva, kao i prikazi mikrografija. Primena elektronske mikroskopije ima značajnu ulogu u proučavanju namirnica, posebno njihove mikrostrukture. Istraživanje strukture će verovatno postati važna komponenta budućih biotehnoloških istraživanja i koristiće se za posmatranje strukturalnih promena namirnica. .sr
dc.publisherUniverzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourcePrehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi
dc.subjectscanning electron microscopeen
dc.subjecttransmission electron microscopeen
dc.subjectenvironmental scanning electron microscopeen
dc.subjectconfocal laser scanning microscopeen
dc.subjectcheeseen
dc.subjectmicrostructureen
dc.subjectskenirajući elektronski mikroskopsr
dc.subjecttransmisioni elektronski mikroskopsr
dc.subjectenvajronmental skenirajući elektronski mikroskopsr
dc.subjectkonfokalno lasersko skenirajući mikroskopsr
dc.subjectsirsr
dc.subjectmikrostrukturasr
dc.titleApplication of electron microscopy techniques in cheese researchen
dc.titlePrimena tehnika elektronske mikroskopije u proučavanju sirevasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage86
dc.citation.issue1-2
dc.citation.other20(1-2): 78-86
dc.citation.rankM52
dc.citation.spage78
dc.citation.volume20
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/848/1998.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2001
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу