Application of electron microscopy techniques in cheese research
Primena tehnika elektronske mikroskopije u proučavanju sireva
Abstract
Four types of electron microscopes, i.e. scanning electron microscope, cryo-scanning electron microscope, transmission electron microscope and environmental scanning electron microscope, as well as confocal laser scanning microscope, as a representative of light microscopy that is nowadays frequently being used in analyzing milk origin nutrition, are discussed. The differences between these categories of microscopes are presented here. The advantages in analyzing milk products are discussed. General methods of preparation of biological samples for all types of electron microscopes are introduced, as well as specific methods for preparation of cheese samples. Representative micrographs of different cheese samples are discussed. Use of the electron microscopy plays an important role in nutrition research, especially concerning microstructure. Electron microscopy will probably become a significant tool in future research of food. .
U radu se analiziraju načini rada, kao i konstrukcija četiri tipa elektronskih mikroskopa: skenirajućeg elektronskog mikroskopa; krio-skenirajućeg elektronskog mikroskopa; transmisionog elektronskog mikroskopa i envajromental skenirajućeg elektronskog mikroskopa, kao i konfokalno lasersko skenirajućeg mikroskopa, predstavnika svetlosne mikroskopije, koji se trenutno najviše koriste za analizu namirnica mlečnog porekla. Prikazane su razlike između pojedinih kategorija mikroskopije, ukazano je na prednosti i mane u pogledu analiziranja namirnica različitog porekla. Prikazane su opšte metode pripreme bioloških uzoraka za sve vidove elektronske mikroskopije, metode pripreme uzoraka sireva, kao i prikazi mikrografija. Primena elektronske mikroskopije ima značajnu ulogu u proučavanju namirnica, posebno njihove mikrostrukture. Istraživanje strukture će verovatno postati važna komponenta budućih biotehnoloških istraživanja i koristiće se za posmatranje strukturalnih promena namirnica. .
Keywords:
scanning electron microscope / transmission electron microscope / environmental scanning electron microscope / confocal laser scanning microscope / cheese / microstructure / skenirajući elektronski mikroskop / transmisioni elektronski mikroskop / envajronmental skenirajući elektronski mikroskop / konfokalno lasersko skenirajući mikroskop / sir / mikrostrukturaSource:
Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi, 2009, 20, 1-2, 78-86Publisher:
- Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd
Collections
Institution/Community
Poljoprivredni fakultetTY - JOUR AU - Pavlović, Vladimir AU - Pudja, Predrag AU - Trpković, Goran AU - Miočinović, Jelena PY - 2009 UR - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/2001 AB - Four types of electron microscopes, i.e. scanning electron microscope, cryo-scanning electron microscope, transmission electron microscope and environmental scanning electron microscope, as well as confocal laser scanning microscope, as a representative of light microscopy that is nowadays frequently being used in analyzing milk origin nutrition, are discussed. The differences between these categories of microscopes are presented here. The advantages in analyzing milk products are discussed. General methods of preparation of biological samples for all types of electron microscopes are introduced, as well as specific methods for preparation of cheese samples. Representative micrographs of different cheese samples are discussed. Use of the electron microscopy plays an important role in nutrition research, especially concerning microstructure. Electron microscopy will probably become a significant tool in future research of food. . AB - U radu se analiziraju načini rada, kao i konstrukcija četiri tipa elektronskih mikroskopa: skenirajućeg elektronskog mikroskopa; krio-skenirajućeg elektronskog mikroskopa; transmisionog elektronskog mikroskopa i envajromental skenirajućeg elektronskog mikroskopa, kao i konfokalno lasersko skenirajućeg mikroskopa, predstavnika svetlosne mikroskopije, koji se trenutno najviše koriste za analizu namirnica mlečnog porekla. Prikazane su razlike između pojedinih kategorija mikroskopije, ukazano je na prednosti i mane u pogledu analiziranja namirnica različitog porekla. Prikazane su opšte metode pripreme bioloških uzoraka za sve vidove elektronske mikroskopije, metode pripreme uzoraka sireva, kao i prikazi mikrografija. Primena elektronske mikroskopije ima značajnu ulogu u proučavanju namirnica, posebno njihove mikrostrukture. Istraživanje strukture će verovatno postati važna komponenta budućih biotehnoloških istraživanja i koristiće se za posmatranje strukturalnih promena namirnica. . PB - Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd T2 - Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi T1 - Application of electron microscopy techniques in cheese research T1 - Primena tehnika elektronske mikroskopije u proučavanju sireva EP - 86 IS - 1-2 SP - 78 VL - 20 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2001 ER -
@article{ author = "Pavlović, Vladimir and Pudja, Predrag and Trpković, Goran and Miočinović, Jelena", year = "2009", abstract = "Four types of electron microscopes, i.e. scanning electron microscope, cryo-scanning electron microscope, transmission electron microscope and environmental scanning electron microscope, as well as confocal laser scanning microscope, as a representative of light microscopy that is nowadays frequently being used in analyzing milk origin nutrition, are discussed. The differences between these categories of microscopes are presented here. The advantages in analyzing milk products are discussed. General methods of preparation of biological samples for all types of electron microscopes are introduced, as well as specific methods for preparation of cheese samples. Representative micrographs of different cheese samples are discussed. Use of the electron microscopy plays an important role in nutrition research, especially concerning microstructure. Electron microscopy will probably become a significant tool in future research of food. ., U radu se analiziraju načini rada, kao i konstrukcija četiri tipa elektronskih mikroskopa: skenirajućeg elektronskog mikroskopa; krio-skenirajućeg elektronskog mikroskopa; transmisionog elektronskog mikroskopa i envajromental skenirajućeg elektronskog mikroskopa, kao i konfokalno lasersko skenirajućeg mikroskopa, predstavnika svetlosne mikroskopije, koji se trenutno najviše koriste za analizu namirnica mlečnog porekla. Prikazane su razlike između pojedinih kategorija mikroskopije, ukazano je na prednosti i mane u pogledu analiziranja namirnica različitog porekla. Prikazane su opšte metode pripreme bioloških uzoraka za sve vidove elektronske mikroskopije, metode pripreme uzoraka sireva, kao i prikazi mikrografija. Primena elektronske mikroskopije ima značajnu ulogu u proučavanju namirnica, posebno njihove mikrostrukture. Istraživanje strukture će verovatno postati važna komponenta budućih biotehnoloških istraživanja i koristiće se za posmatranje strukturalnih promena namirnica. .", publisher = "Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd", journal = "Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi", title = "Application of electron microscopy techniques in cheese research, Primena tehnika elektronske mikroskopije u proučavanju sireva", pages = "86-78", number = "1-2", volume = "20", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2001" }
Pavlović, V., Pudja, P., Trpković, G.,& Miočinović, J.. (2009). Application of electron microscopy techniques in cheese research. in Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd., 20(1-2), 78-86. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2001
Pavlović V, Pudja P, Trpković G, Miočinović J. Application of electron microscopy techniques in cheese research. in Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi. 2009;20(1-2):78-86. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2001 .
Pavlović, Vladimir, Pudja, Predrag, Trpković, Goran, Miočinović, Jelena, "Application of electron microscopy techniques in cheese research" in Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi, 20, no. 1-2 (2009):78-86, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2001 .