Приказ основних података о документу
SWOT analysis of vegetable and processed vegetable export
SWOT analiza izvoza povrća i prerađevina
dc.creator | Vlahović, Branislav | |
dc.creator | Stevanović, Simo | |
dc.creator | Puškarić, Anton | |
dc.date.accessioned | 2020-12-17T19:11:01Z | |
dc.date.available | 2020-12-17T19:11:01Z | |
dc.date.issued | 2008 | |
dc.identifier.issn | 0352-3462 | |
dc.identifier.uri | http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/1664 | |
dc.description.abstract | The basic aim of researches is to perceive demonstrated trends, structure and regional destination of export of vegetable and processed vegetable from the Republic of Serbia. Fresh and processed vegetable - frozen, dried (dehydrated) and canned vegetable are being analyzed in this paper. Authors gives suggestions that must increase vegetable export. Export of vegetable and processed vegetable realized growth tendency. In export the most participation has fresh vegetable (26,2%), then frozen vegetable (25,2%), canned vegetable (23,1%) and dried vegetable (21,2%). Absence of marketing concept of economic entity, absence of national institution assistance and agrarian protectionism of developed countries are restrictive factor of export promotion from the Republic of Serbia. | en |
dc.description.abstract | Osnovni cilj istraživanja jeste da sagleda ispoljene trendove, strukturu i regionalnu destinaciju izvoza povrća i prerađevina od povrća iz Republike Srbije. Analiza je rađena za sveže i prerađeno povrće - smrznuto, sušeno (dehidrirano) i konzervisano (sterilizovano i pasterizovano) povrće. Autori, takođe, daju i predloge koji treba da doprinesu povećanju izvoza. Izvoz povrća i prerađevina ostvaruje tendenciju rasta. U strukturi izvoza najveće učešće ima sveže povrće (26,2%), sledi smrznuto (25,2%), konzervisano (23,1%) i sušeno povrće (21,2%) i ostalo povrće (4,3%). Odsustvo marketing koncepta privrednih subjekata, značajnija pomoć države i agrarni protekcionizam razvijenih zemalja predstavljaju limitirajući činilac unapređenja izvoza povrća iz naše zemlje. | sr |
dc.publisher | Naučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Beograd, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd i Akademija ekonomskih nauka, Bukurešt | |
dc.rights | openAccess | |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/ | |
dc.source | Ekonomika poljoprivrede | |
dc.subject | vegetable | en |
dc.subject | export | en |
dc.subject | destination of export | en |
dc.subject | SWOT analysis | en |
dc.subject | povrće | sr |
dc.subject | izvoz | sr |
dc.subject | destinacija | sr |
dc.subject | SWOT analiza | sr |
dc.title | SWOT analysis of vegetable and processed vegetable export | en |
dc.title | SWOT analiza izvoza povrća i prerađevina | sr |
dc.type | article | |
dc.rights.license | BY-SA | |
dc.citation.epage | 175 | |
dc.citation.issue | 2 | |
dc.citation.other | 55(2): 163-175 | |
dc.citation.spage | 163 | |
dc.citation.volume | 55 | |
dc.identifier.fulltext | http://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/557/1661.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1664 | |
dc.type.version | publishedVersion |