Приказ основних података о документу

Serum proteini - tehnološko-funkcionalna svojstva i mogućnost primene

dc.creatorJovanović, Snežana
dc.creatorBarać, Miroljub
dc.creatorMaćej, Ognjen
dc.creatorVučić, Tanja
dc.date.accessioned2020-12-17T19:07:42Z
dc.date.available2020-12-17T19:07:42Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.issn0350-1205
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/1609
dc.description.abstractHigh nutritional value expressed with well balanced essential amino acid ratio, as well as favorable physic-chemical properties, make whey proteins very interesting ingredients for food industry and other industry branches. Whey proteins are mostly used for the improvement of nutritive value of the final product, as well as for the attaining certain technological-functional properties of product, such as foam or gel forming and emulsion forming and stabilization. Wide palette of products based on whey proteins is well know and whey protein concentrates, isolates and hydrolysates have the widest appliance. However, in recent world literature, more and more data show significant therapeutic effect of some less represented whey proteins, even in a medical treatment of the most serious illnesses. Refined whey proteins have defensive role in organism and therapeutic function, which opens possibility of refined whey protein industry development.en
dc.description.abstractVisoka nutritivna vrednost izražena dobro izbalansiranim odnosom esencijalnih aminokiselina, kao i povoljne fizičko-hemijske osobine čine serum proteine vrlo interesantnim ingredijentima u prehrambenoj i drugim granama industrije. Serum proteini se najčešće koriste u cilju poboljšanja hranljive vrednosti finalnog proizvoda, kao i radi postizanja određenih tehnološko-funkcionalnih svojstava proizvoda, poput obrazovanja pene ili gela, obrazovanja i stabilizacije emulzije. Danas je poznata široka paleta proizvoda na bazi serum proteina, pri čemu su proteinski koncentrati, izolati i hidrolizati našli najširu primenu. Međutim, u savremenoj svetskoj literaturi sve je više podataka o značajnom terapeutskom efektu pojedinih manje zastupljenih serum proteina čak i pri lečenju i najtežih oboljenja, što otvara mogućnost razvoja industrije prečišćenih proteina surutke, koji imaju odbrambenu ulogu u organizmu i terapeutsku funkciju.sr
dc.publisherUniverzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet, Novi Sad i Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
dc.rightsopenAccess
dc.sourceSavremena poljoprivreda
dc.subjectwhey proteinsen
dc.subjectfunctional propertiesen
dc.subjecttherapeutic effect make whey proteins very interesting ingredientsen
dc.subjectserum proteinisr
dc.subjectfunkcionalna svojstvasr
dc.subjectterapeutski efekatsr
dc.titleWhey proteins: Technological-functional properties and appliance possibilityen
dc.titleSerum proteini - tehnološko-funkcionalna svojstva i mogućnost primenesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage125
dc.citation.issue5
dc.citation.other56(5): 114-125
dc.citation.spage114
dc.citation.volume56
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/540/1606.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1609
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу