Приказ основних података о документу

Potencijali primene dopunskih kultura u proizvodnji sireva

dc.creatorObradović, Dragojlo
dc.creatorRadin, Dragoslava
dc.creatorRadulović, Zorica
dc.date.accessioned2020-12-17T19:07:28Z
dc.date.available2020-12-17T19:07:28Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.issn0350-1205
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/1605
dc.description.abstractAttempts to select lactic acid bacteria for use as adjuncts have been made, with the purpose of both controlling off-flavors in cheese and enhancing the development of good cheese flavor. A promising application of bacteriocin-producing LAB is a control of adventitious spoilage microorganisms and their use as cell-lysis inducing agents to increase proteolysis and flavor formation in cheese. It is also proposed that cheese could be an effective vehicle for delivery of probiotics to the consumer.en
dc.description.abstractMikroorganizmi imaju ključnu ulogu u toku proizvodnje i zrenja sireva. U tim procesima velika pažnja se poklanja izboru starter kultura, ali se često zaboravlja aktivnost takozvane sekundarne mikroflore koja je specifično vezana za određena svojstva pojedinih vrsta sireva. Ta mikroflora može da posluži kao potencijalni izvor sojeva koji bi ulazili u sastav takozvanih "dopunskih" kultura čija je funkcija poboljšanje senzornih osobina i skraćenje zrenja sireva. U dopunske kulture mogle bi da spadaju i one koje sadrže sojeve koji sintetišu bakteriocine u cilju sprečavanja razvića neželjene mikroflore ili koji ubrzavaju proces liziranja ćelija čime se oslobađa veliki broj intracelularnih enzima bitnih za procese zrenja. Isto tako i primena probiotika u proizvodnji sireva privlači sve veću pažnju, jer su se sirevi pokazali kao dobri vektori za prenos probiotika.sr
dc.publisherUniverzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet, Novi Sad i Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
dc.rightsopenAccess
dc.sourceSavremena poljoprivreda
dc.subjectadjunct cultureen
dc.subjectcheese ripeningen
dc.subjectautolysisen
dc.subjectbacteriocinen
dc.subjectprobioticen
dc.subjectdopunske kulturesr
dc.subjectsekundarna mikroflorasr
dc.subjectautolizasr
dc.subjectprobiotiksr
dc.subjectzrenje sirasr
dc.titlePotentials of application adjunct cultures in cheese productionen
dc.titlePotencijali primene dopunskih kultura u proizvodnji sirevasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage80
dc.citation.issue5
dc.citation.other56(5): 75-80
dc.citation.spage75
dc.citation.volume56
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/536/1602.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1605
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу