Economic possibility of adaptation of animal production for linking and harmonization to agriculture in united Europe
Ekonomske mogućnosti adaptacije animalne proizvodnje u cilju povezivanja i harmonizacije sa poljoprivredom ujedinjene Evrope
Апстракт
The paper discusses the economic possibilities and needs for adapting the agricultural production with the aim of exporting on the European market, especially meeting the EU countries' requirements. A comparative study has been conducted in order to analyze the agricultural production development with special reference to livestock production. Current meat production trends and possibilities of alternative programs, considering the available resources and meeting modem European market needs, are analyzed. From the standpoint of natural resources at disposal (structure and quality), current experiences and the personnel trained, Yugoslavia has economic possibilities of producing animal-origin foods, making it competitive and economically efficient on the European and world market. .
U radu su izučene ekonomske mogućnosti i neophodnost prilagođavanja poljoprivredne proizvodnje u funkciji izvoza agrarnih proizvoda na evropsko tržište, posebno u zemlje EU. Prethodno su analizirani komparativni uslovi i ostvarena dostignuća dosadašnjeg razvoja poljoprivredne proizvodnje, posebno stočarske. Sagledane su tendencije ostvarivanja proizvodnje mesa i mogućnosti izbora alternativnih programa u skladu sa raspoloživim resursima i zahtevima savremenog evropskog tržišta. U celini, u SR Jugoslaviji postoje realne ekonomske mogućnosti, posebno sa stanovišta zastupljenosti (strukture i kvaliteta) raspoloživih prirodnih resursa, stečenih iskustava, osposobljenosti stručnih kadrova, za usmeravanje proizvodnje biološki kvalitetne i visokoproduktivne proizvodnje animalnih proizvoda poznatog geografskog porekla a koji mogu biti konkurentni i profitabilni na evropskom i svetskom tržištu.
Кључне речи:
production adaptation / organic food products / market conditions / exportИзвор:
Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 1999, 44, 1, 99-106Издавач:
- Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd
Институција/група
Poljoprivredni fakultetTY - JOUR AU - Simić, Jeremija AU - Šagovnović, Andjelko AU - Stevanović, Simo PY - 1999 UR - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/154 AB - The paper discusses the economic possibilities and needs for adapting the agricultural production with the aim of exporting on the European market, especially meeting the EU countries' requirements. A comparative study has been conducted in order to analyze the agricultural production development with special reference to livestock production. Current meat production trends and possibilities of alternative programs, considering the available resources and meeting modem European market needs, are analyzed. From the standpoint of natural resources at disposal (structure and quality), current experiences and the personnel trained, Yugoslavia has economic possibilities of producing animal-origin foods, making it competitive and economically efficient on the European and world market. . AB - U radu su izučene ekonomske mogućnosti i neophodnost prilagođavanja poljoprivredne proizvodnje u funkciji izvoza agrarnih proizvoda na evropsko tržište, posebno u zemlje EU. Prethodno su analizirani komparativni uslovi i ostvarena dostignuća dosadašnjeg razvoja poljoprivredne proizvodnje, posebno stočarske. Sagledane su tendencije ostvarivanja proizvodnje mesa i mogućnosti izbora alternativnih programa u skladu sa raspoloživim resursima i zahtevima savremenog evropskog tržišta. U celini, u SR Jugoslaviji postoje realne ekonomske mogućnosti, posebno sa stanovišta zastupljenosti (strukture i kvaliteta) raspoloživih prirodnih resursa, stečenih iskustava, osposobljenosti stručnih kadrova, za usmeravanje proizvodnje biološki kvalitetne i visokoproduktivne proizvodnje animalnih proizvoda poznatog geografskog porekla a koji mogu biti konkurentni i profitabilni na evropskom i svetskom tržištu. PB - Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd T2 - Journal of Agricultural Sciences (Belgrade) T1 - Economic possibility of adaptation of animal production for linking and harmonization to agriculture in united Europe T1 - Ekonomske mogućnosti adaptacije animalne proizvodnje u cilju povezivanja i harmonizacije sa poljoprivredom ujedinjene Evrope EP - 106 IS - 1 SP - 99 VL - 44 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_154 ER -
@article{ author = "Simić, Jeremija and Šagovnović, Andjelko and Stevanović, Simo", year = "1999", abstract = "The paper discusses the economic possibilities and needs for adapting the agricultural production with the aim of exporting on the European market, especially meeting the EU countries' requirements. A comparative study has been conducted in order to analyze the agricultural production development with special reference to livestock production. Current meat production trends and possibilities of alternative programs, considering the available resources and meeting modem European market needs, are analyzed. From the standpoint of natural resources at disposal (structure and quality), current experiences and the personnel trained, Yugoslavia has economic possibilities of producing animal-origin foods, making it competitive and economically efficient on the European and world market. ., U radu su izučene ekonomske mogućnosti i neophodnost prilagođavanja poljoprivredne proizvodnje u funkciji izvoza agrarnih proizvoda na evropsko tržište, posebno u zemlje EU. Prethodno su analizirani komparativni uslovi i ostvarena dostignuća dosadašnjeg razvoja poljoprivredne proizvodnje, posebno stočarske. Sagledane su tendencije ostvarivanja proizvodnje mesa i mogućnosti izbora alternativnih programa u skladu sa raspoloživim resursima i zahtevima savremenog evropskog tržišta. U celini, u SR Jugoslaviji postoje realne ekonomske mogućnosti, posebno sa stanovišta zastupljenosti (strukture i kvaliteta) raspoloživih prirodnih resursa, stečenih iskustava, osposobljenosti stručnih kadrova, za usmeravanje proizvodnje biološki kvalitetne i visokoproduktivne proizvodnje animalnih proizvoda poznatog geografskog porekla a koji mogu biti konkurentni i profitabilni na evropskom i svetskom tržištu.", publisher = "Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd", journal = "Journal of Agricultural Sciences (Belgrade)", title = "Economic possibility of adaptation of animal production for linking and harmonization to agriculture in united Europe, Ekonomske mogućnosti adaptacije animalne proizvodnje u cilju povezivanja i harmonizacije sa poljoprivredom ujedinjene Evrope", pages = "106-99", number = "1", volume = "44", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_154" }
Simić, J., Šagovnović, A.,& Stevanović, S.. (1999). Economic possibility of adaptation of animal production for linking and harmonization to agriculture in united Europe. in Journal of Agricultural Sciences (Belgrade) Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd., 44(1), 99-106. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_154
Simić J, Šagovnović A, Stevanović S. Economic possibility of adaptation of animal production for linking and harmonization to agriculture in united Europe. in Journal of Agricultural Sciences (Belgrade). 1999;44(1):99-106. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_154 .
Simić, Jeremija, Šagovnović, Andjelko, Stevanović, Simo, "Economic possibility of adaptation of animal production for linking and harmonization to agriculture in united Europe" in Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 44, no. 1 (1999):99-106, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_154 .