Приказ основних података о документу

Razvoj svinjarstva i proizvodnja svinjskog mesa u SR Jugoslaviji

dc.creatorSimić, Jeremija D.
dc.creatorStevanović, Simo
dc.date.accessioned2020-12-17T17:39:04Z
dc.date.available2020-12-17T17:39:04Z
dc.date.issued1999
dc.identifier.issn0352-3462
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/153
dc.description.abstractPig breeding and pig meat production play the key role in the structure of livestock breeding especially with respect to the total meat production output in the FR of Yugoslavia. Pig meat predominates in the diet of the population. This has substantially effected pig meat requirements due to the acquired habits of using pig meat in the diet. A considerable part of the production focuses on processing and export. The study discusses the technical and technological, economic and development features of the production in order to contribute to the possibilities of enhancing pig meat production. However, it is of major importance the producers focus on sustainable development in order to ensure the harmonization of both economic and ecological objectives and principles in the process of production.en
dc.description.abstractNa osnovu sagledanog, može se zaključiti da svinjarstvo i proizvodnja svinjskog mesa imaju najveće učešće u stočarstvu i u obimu ukupne proizvodnje mesa u SR Jugoslaviji. Pored primene dostignuća nauke i tehnologije, ovu proizvodnju pretežno karakteriše tradicionalizam ekstenzivnost i niska tržišnost. Ograničavajući činioci za razvoj svinjarstva ispoljavaju se u nedovoljnoj organizovanosti proizvođača da se prilagođavaju tržištu. U sagledavanju mogućnosti da se dalje razvija i unapređuje uzgoj svinja i proizvodnja svinjskog mesa, neophodno je potpunije sagledati razvojne, tehničko-tehnološke, ekonomske i druge specifičnosti. Za veću tržišnu orijentaciju i specijalizaciju proizvođača u ovoj proizvodnji nužno je konkretnije razraditi podsticajne mere ekonomske i agrarne politike. Naročito treba uticati da se razvija proizvodnja na visokoproduktivnim osnovama za potrebe svetskog tržišta. Posebno je važno da se proizvođači orijentišu na primenu metoda održivog razvoja kojim se obezbeđuje usklađenost ekonomskih i ekoloških ciljeva i principa proizvodnje. Treba stvoriti uslove za veću proizvodnju biološki kvalitetnog svinjskog mesa, u skladu sa zahtevima svetskog tržišta. U izvoznoj politici treba sagledati mogućnosti za eliminisanje agrarnog protekcionizma i sagledati mogućnosti za obnovu izvoza na tradicionalna i na nova profitabilna tržišta.sr
dc.publisherNaučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Beograd, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd i Akademija ekonomskih nauka, Bukurešt
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.sourceEkonomika poljoprivrede
dc.titleDevelopment of pig breeding and pig meat production in the FR of Yugoslaviaen
dc.titleRazvoj svinjarstva i proizvodnja svinjskog mesa u SR Jugoslavijisr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-SA
dc.citation.epage185
dc.citation.issue3-4
dc.citation.other46(3-4): 167-185
dc.citation.spage167
dc.citation.volume46
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_153
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу