Приказ основних података о документу

Pakovanje šljiva u modifikovanoj atmosferi: MAP

dc.creatorJanković, Miodrag
dc.creatorStevanović, Snežana
dc.date.accessioned2020-12-17T19:03:09Z
dc.date.available2020-12-17T19:03:09Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.issn1820-5054
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/1532
dc.description.abstractSerbia is the grate producer of plums which are mostly processed and exported in frozen state. Freezing implicate certain problems with buying, freezing and storage, along with grate energy consumption that makes difficulty to built in export price of frozen plums. Packaging of fresh plums in properly gas permeate packaging in modified atmosphere will extend storage time and make site of plums easier in export. MAP packaging for fresh fruit is still not applied in our country, although it is very important in EU although in EU market. In these paper technology of packaging of fresh plums in semipermeabile films is describe and optimal composition of modified atmosphere in package in order to maximal preserve of quality microbiological safety and extending of shelf life.en
dc.description.abstractSrbija je veliki proizvođač šljive koje se uglavnom prerađuju i izvoze u smrznutom stanju. Konzervisanje šljiva smrzavanjem podrazumeva određene probleme uz utrošak velike količine energije koja se sve teže uklapa u cenu smrznute šljive pri izvozu. Pakovanjem svežih šljiva u odgovarajuću gasno izolovanu ambalažu, u modifikovanoj atmosferi, omogućilo bi produženje vremena čuvanja u svežem stanju i lakši plasman šljiva u izvozu. MAP pakovanje za sveže voće kod nas se još uvek ne primenjuje iako poprima sve veći značaj na tržištu EU. Tržište Amerike i Japana ne prihvata sveže voće ukoliko nije pakovano u modifikovanoj atmosferi, jer se time garantuje da je voće konzervisano bez hemijskih sredstava, da je bezbedno za potrošača i da je u skladu sa aktuelnim standardima kvaliteta, ISO 2001, QMS, odnosno HACCP. U radu je obrađena tehnologija pakovanja svežih šljiva u semipermeabilne filmove i dat optimalan sastav modifikovane atmosfere u pakovanju radi maksimalnog očuvanja kvaliteta, mikrobiološke bezbednosti i produženja vremena čuvanja.sr
dc.publisherNaučno voćarsko društvo Srbije, Čačak
dc.rightsopenAccess
dc.sourceVoćarstvo
dc.subjectplumsen
dc.subjectMAPen
dc.subjectqualityen
dc.subjectšljivasr
dc.subjectMAPsr
dc.subjectkvalitetsr
dc.titlePlums packaging in modified atmosphere - MAPen
dc.titlePakovanje šljiva u modifikovanoj atmosferi: MAPsr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage152
dc.citation.issue160
dc.citation.other41(160): 147-152
dc.citation.spage147
dc.citation.volume41
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/466/1529.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1532
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу