Приказ основних података о документу

Sadržaj azota iz uree u mleku - pokazatelj adekvatne proteinske ishrane mlečnih goveda

dc.creatorStojanović, Bojan
dc.creatorGrubić, Goran
dc.creatorDjordjević, Nenad
dc.date.accessioned2020-12-17T19:02:32Z
dc.date.available2020-12-17T19:02:32Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.issn0354-1320
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/1521
dc.description.abstractIn this paper the possibilities for using MUN as parameter for N efficiency in dairy cows and adequacy of diets formulation regard to content of crude protein fractions and energy supplying are considered. The significance of MUN for overall is also underlined for product and economic and reproductive performances in dairy cows. Significant correlation between blood urea nitrogen (BUN), MUN and urinary N is evident, and the possibility for its application, not only as performance indicator, but also in the possible reduction environment N emissions in dairy farms. It is concluded that MUN can be used successfully for accurate formulation of dairy cows rations. .en
dc.description.abstractU radu je razmatrana mogućnost korišćenja sadržaja N iz uree u mleku (MUN-Milk urea nitrogen) kao pokazatelja efikasnosti iskorišćavanja N iz obroka krava u laktaciji i njegove upotrebe kao indikatora za adekvatnu izbalansiranost obroka mlečnih goveda u pogledu sadržaja pojedinih frakcija sirovog proteina, kao i obezbeđenosti energijom. Ukazano je na povezanost ovog činioca sa ukupnim proizvodnim i ekonomskim rezultatima mlečnih grla, kako sa aspekta efikasnosti iskorišćavanja pojedinih hranljivih materija i energije iz konzumirane hrane, tako i sa aspekta reproduktivnih performansi krava. Naglašena je značajna korelacija između koncentracije uree u krvnoj plazmi, mleku i urinu. Ističe se i mogućnost korišćenja ove činjenice u cilju smanjenja emisije N u životnu sredinu, sa farmi mlečnih goveda, primenom adekvatnijeg formulisanja obroka koji se koriste za ishranu životinja. .sr
dc.publisherInstitut PKB Agroekonomik, Padinska skela
dc.rightsopenAccess
dc.sourceZbornik naučnih radova Instituta PKB Agroekonomik
dc.subjectdairy cowsen
dc.subjectnutritionen
dc.subjectproteinen
dc.subjectmilk urea nitrogenen
dc.subjectkravesr
dc.subjectishranasr
dc.subjectproteinsr
dc.subjectsadržaj N iz uree u mlekusr
dc.titleMilk urea nitrogen (MUN) as dairy cattle protein feeding evaluation parameteren
dc.titleSadržaj azota iz uree u mleku - pokazatelj adekvatne proteinske ishrane mlečnih govedasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage40
dc.citation.issue3-4
dc.citation.other13(3-4): 33-40
dc.citation.spage33
dc.citation.volume13
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/457/1518.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1521
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу