Natural resources management and safe food production in mountainous regions of Serbia
Upravljanje prirodnim resursima i proizvodnja zdravstveno bezbedne hrane u brdsko-planinskim regionima Srbije
Apstrakt
Serbia as a country of SE Europe has variety of geographic, climate, natural and cultural heritage. According to IUCN, mountains of Serbia are part of one of 6 biodiversity centers of temperate climate. Extremely in danger these vulnerable areas require special treatment that would provide whole network of life protection, instead conventional protection of nature. Optimal model of community development for these territories is in the framework of integral rural development strategy. This concept is a part of UNESCO reserve Man and biosphere. Food production is basic component of rural economy which can be applied in our mountains. One of the opportunity for prevention of further soil destruction and natural degradation is recovery of sustainable and organic agriculture. Safe food production is only option which includes environmental protection and life standard increase from economic and social aspect. Introduction of organic agricultural production in Serbia fill long-term demand fo...r population health preservation and environmental protection as well.
Srbija je zemlja jugoistočne Evrope koju karakteriše vrlo raznovrsno geografsko, klimatsko, prirodno i kulturno nasleđe. Prema IUCN, planine Srbije su deo jednog od 6 centara biodiverziteta umerene klime. Budući da su izuzetno ugrožena, ova osetljiva područja zahtevaju specijalan tretman koji bi obezbedio čitavu mrežu zaštite života, umesto klasične zaštite prirode. Najpoželjniji obrazac razvoja zajednice za ovu teritoriju vidi se u okviru integralne strategije ruralnog razvoja. Ovaj koncept je deo UNESCO rezervata Čovek i biosfera. Proizvodnja hrane je osnovna geografski srodna komponenta ruralne ekonomije, koja se može primeniti u našim planinama. Jedna od mogućnosti za sprečavanje daljeg pustošenja zemljišta i degradacije prirodne sredine leži u uspostavljanju održive i organske poljoprivredne proizvodnje. Proizvodnja hrane visoke vrednosti je jedina opcija za poljoprivrednu proizvodnju koja uključuje zaštitu životne sredine i podiže životni standard u ekonomskom i socijalnom pogled...u. Uvođenje modela organske poljoprivredne proizvodnje u Srbiji, takođe, predstavlja i dugoročni zahtev za održanje zdravlja populacije i promovisanje zaštite životne sredine.
Ključne reči:
natural resources / mountainous regions / organic agriculture / prirodni resursi / brdsko-planinski regioni / organska poljoprivredaIzvor:
Traktori i pogonske mašine, 2005, 10, 2, 245-250Izdavač:
- Naučno društvo za pogonske mašine, traktore i održavanje, Novi Sad i Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet - Institut za poljoprivrednu tehniku, Novi Sad
Institucija/grupa
Poljoprivredni fakultetTY - JOUR AU - Kovačević, Dušan AU - Oljača, Snežana AU - Dolijanović, Željko AU - Jovanović, Života AU - Milić, Vesna PY - 2005 UR - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/1091 AB - Serbia as a country of SE Europe has variety of geographic, climate, natural and cultural heritage. According to IUCN, mountains of Serbia are part of one of 6 biodiversity centers of temperate climate. Extremely in danger these vulnerable areas require special treatment that would provide whole network of life protection, instead conventional protection of nature. Optimal model of community development for these territories is in the framework of integral rural development strategy. This concept is a part of UNESCO reserve Man and biosphere. Food production is basic component of rural economy which can be applied in our mountains. One of the opportunity for prevention of further soil destruction and natural degradation is recovery of sustainable and organic agriculture. Safe food production is only option which includes environmental protection and life standard increase from economic and social aspect. Introduction of organic agricultural production in Serbia fill long-term demand for population health preservation and environmental protection as well. AB - Srbija je zemlja jugoistočne Evrope koju karakteriše vrlo raznovrsno geografsko, klimatsko, prirodno i kulturno nasleđe. Prema IUCN, planine Srbije su deo jednog od 6 centara biodiverziteta umerene klime. Budući da su izuzetno ugrožena, ova osetljiva područja zahtevaju specijalan tretman koji bi obezbedio čitavu mrežu zaštite života, umesto klasične zaštite prirode. Najpoželjniji obrazac razvoja zajednice za ovu teritoriju vidi se u okviru integralne strategije ruralnog razvoja. Ovaj koncept je deo UNESCO rezervata Čovek i biosfera. Proizvodnja hrane je osnovna geografski srodna komponenta ruralne ekonomije, koja se može primeniti u našim planinama. Jedna od mogućnosti za sprečavanje daljeg pustošenja zemljišta i degradacije prirodne sredine leži u uspostavljanju održive i organske poljoprivredne proizvodnje. Proizvodnja hrane visoke vrednosti je jedina opcija za poljoprivrednu proizvodnju koja uključuje zaštitu životne sredine i podiže životni standard u ekonomskom i socijalnom pogledu. Uvođenje modela organske poljoprivredne proizvodnje u Srbiji, takođe, predstavlja i dugoročni zahtev za održanje zdravlja populacije i promovisanje zaštite životne sredine. PB - Naučno društvo za pogonske mašine, traktore i održavanje, Novi Sad i Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet - Institut za poljoprivrednu tehniku, Novi Sad T2 - Traktori i pogonske mašine T1 - Natural resources management and safe food production in mountainous regions of Serbia T1 - Upravljanje prirodnim resursima i proizvodnja zdravstveno bezbedne hrane u brdsko-planinskim regionima Srbije EP - 250 IS - 2 SP - 245 VL - 10 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1091 ER -
@article{ author = "Kovačević, Dušan and Oljača, Snežana and Dolijanović, Željko and Jovanović, Života and Milić, Vesna", year = "2005", abstract = "Serbia as a country of SE Europe has variety of geographic, climate, natural and cultural heritage. According to IUCN, mountains of Serbia are part of one of 6 biodiversity centers of temperate climate. Extremely in danger these vulnerable areas require special treatment that would provide whole network of life protection, instead conventional protection of nature. Optimal model of community development for these territories is in the framework of integral rural development strategy. This concept is a part of UNESCO reserve Man and biosphere. Food production is basic component of rural economy which can be applied in our mountains. One of the opportunity for prevention of further soil destruction and natural degradation is recovery of sustainable and organic agriculture. Safe food production is only option which includes environmental protection and life standard increase from economic and social aspect. Introduction of organic agricultural production in Serbia fill long-term demand for population health preservation and environmental protection as well., Srbija je zemlja jugoistočne Evrope koju karakteriše vrlo raznovrsno geografsko, klimatsko, prirodno i kulturno nasleđe. Prema IUCN, planine Srbije su deo jednog od 6 centara biodiverziteta umerene klime. Budući da su izuzetno ugrožena, ova osetljiva područja zahtevaju specijalan tretman koji bi obezbedio čitavu mrežu zaštite života, umesto klasične zaštite prirode. Najpoželjniji obrazac razvoja zajednice za ovu teritoriju vidi se u okviru integralne strategije ruralnog razvoja. Ovaj koncept je deo UNESCO rezervata Čovek i biosfera. Proizvodnja hrane je osnovna geografski srodna komponenta ruralne ekonomije, koja se može primeniti u našim planinama. Jedna od mogućnosti za sprečavanje daljeg pustošenja zemljišta i degradacije prirodne sredine leži u uspostavljanju održive i organske poljoprivredne proizvodnje. Proizvodnja hrane visoke vrednosti je jedina opcija za poljoprivrednu proizvodnju koja uključuje zaštitu životne sredine i podiže životni standard u ekonomskom i socijalnom pogledu. Uvođenje modela organske poljoprivredne proizvodnje u Srbiji, takođe, predstavlja i dugoročni zahtev za održanje zdravlja populacije i promovisanje zaštite životne sredine.", publisher = "Naučno društvo za pogonske mašine, traktore i održavanje, Novi Sad i Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet - Institut za poljoprivrednu tehniku, Novi Sad", journal = "Traktori i pogonske mašine", title = "Natural resources management and safe food production in mountainous regions of Serbia, Upravljanje prirodnim resursima i proizvodnja zdravstveno bezbedne hrane u brdsko-planinskim regionima Srbije", pages = "250-245", number = "2", volume = "10", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1091" }
Kovačević, D., Oljača, S., Dolijanović, Ž., Jovanović, Ž.,& Milić, V.. (2005). Natural resources management and safe food production in mountainous regions of Serbia. in Traktori i pogonske mašine Naučno društvo za pogonske mašine, traktore i održavanje, Novi Sad i Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet - Institut za poljoprivrednu tehniku, Novi Sad., 10(2), 245-250. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1091
Kovačević D, Oljača S, Dolijanović Ž, Jovanović Ž, Milić V. Natural resources management and safe food production in mountainous regions of Serbia. in Traktori i pogonske mašine. 2005;10(2):245-250. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1091 .
Kovačević, Dušan, Oljača, Snežana, Dolijanović, Željko, Jovanović, Života, Milić, Vesna, "Natural resources management and safe food production in mountainous regions of Serbia" in Traktori i pogonske mašine, 10, no. 2 (2005):245-250, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1091 .