Приказ основних података о документу

Prilog proučavanju i klasifikaciji kajmaka

dc.creatorPudja, Predrag
dc.creatorRadovanović, Mira
dc.creatorDjerovski, Jelena
dc.date.accessioned2020-12-17T18:36:27Z
dc.date.available2020-12-17T18:36:27Z
dc.date.issued2005
dc.identifier.issn0353-6564
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/1079
dc.description.abstractIndustrial production of kajmak requires production procedure standardization in order to get a product with standard characteristics. Better knowledge of processes involved in production and maturation stages of kajmak is necessary. It is necessary to generate more information about kajmak composition and characteristics. Upgrade of kajmak classification should improve prospects for penetrating of kajmak on the local and world market. All parameters, production and maturation stages, as well as the composition and characteristics of kajmak are closely connected to the relevant data for cheese and butter. Characterization of kajmak could be made by combining the experiences of both autochthonous farmhouse kajmak manufacture and industrial cheese and butter production.en
dc.description.abstractIndustrijska proizvodnja kajmaka zahteva standardizaciju postupka proizvodnje u cilju postizanja proizvoda standardnih, ponovljivih karakteristika. Za standardizaciju pojedinih aspekata u proizvodnji kajmaka neophodno je obezbediti bližu karakterizaciju procesa tokom proizvodnje i zrenja kajmaka i njegovog sastava i karakteristika. Klasifikacija kajmaka treba da pruži mogućnosti plasmana standardizovanih proizvoda u okviru kajmaka kao robne grupe. Svi parametri procesa proizvodnje i zrenja, kao i sastava i karakteristika kajmaka, nalaze se u okviru intervala odgovarajućih parametara robnih grupa sira i maslaca. Karakterizacija kajmaka mogla bi se ostvariti kombinovanjem iskustava autohtone proizvodnje kajmaka i industrijske proizvodnje sireva i maslaca.sr
dc.publisherUniverzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourcePrehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi
dc.subjectkajmaken
dc.subjectcharacterizationen
dc.subjectclassificationen
dc.subjectkajmaksr
dc.subjectkarakterizacijasr
dc.subjectklasifikacijasr
dc.titleA study on classification and characteristics of kajmaken
dc.titlePrilog proučavanju i klasifikaciji kajmakasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage59
dc.citation.issue1-2
dc.citation.other16(1-2): 55-59
dc.citation.spage55
dc.citation.volume16
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/71/1076.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1079
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу