Приказ основних података о документу

Relativna antioksidativna aktivnost bosiljka (Ocimum basilicum L)

dc.creatorPićurić-Jovanović, Ksenija
dc.creatorMilovanović, Mirjana
dc.creatorRabrenović, Biljana
dc.date.accessioned2020-12-17T18:33:36Z
dc.date.available2020-12-17T18:33:36Z
dc.date.issued2005
dc.identifier.issn0351-9503
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/1031
dc.description.abstractThe domestic plant species Ocimum basilicum L. (family Labiatae) was investigated. Radical scavenging activity of dry plant species of Basilici herba and different extracts was analyzed by Schaal oven test at 60oC. The inhibitory effects of investigated samples on the oxidation of prime steam lard were compared with some commercial tocopherol mixture. Water-ethanolic (2:8) extracts showed mild antioxidative activity. Dry Basilici herba showed significant activity – the same as the activity of tocopherol. The ethyl-acetate extracts showed especially strong antioxidant effects with 2.1-2.5 times better protection factor than commercial tocopherol mixture.en
dc.description.abstractIspitivana je domaća biljna vrsta Ocimum basilicum L. (familija Labiatae). Antioksidativna aktivnost osušenog bosiljka (Basilici herba) i njegovih različitih ekstrakata određena je u uslovima Schaaloven testa na 60oC. Efekat ispitivanih uzoraka na inhibiciju oksidacije prečišćene svinjske masti određen je u odnosu na komercijalni tokoferol. Vodeno-etanolni (2:8) ekstrakti pokazuju slab antioksidativni efekat. Osušena biljna vrsta Basilici herba pokazuje značajnu antioksidativnu aktivnost reda veličine aktivnosti tokoferola. Etilacetatni ekstrakti pokazuju izuzetno jako antioksidativno dejstvo sa 2,1 do 2,5 puta većim zaštitnim faktorom od tokoferola.sr
dc.publisherUniverzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
dc.rightsopenAccess
dc.sourceUljarstvo
dc.subjectOcimum basilicum L.en
dc.subjectdry Basilici herbaen
dc.subjectantioxidant activityen
dc.subjectprotection factoren
dc.subjectOcimum basilicum L.sr
dc.subjectsušeni bosiljaksr
dc.subjectantioksidativna aktivnostsr
dc.subjectfaktor zaštitesr
dc.titleRelative antioxidant activity of Ocimum basilicum L.en
dc.titleRelativna antioksidativna aktivnost bosiljka (Ocimum basilicum L)sr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage38
dc.citation.issue1-2
dc.citation.other36(1-2): 35-38
dc.citation.spage35
dc.citation.volume36
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1031
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу