Приказ основних података о документу
Relative antioxidant activity of Ocimum basilicum L.
Relativna antioksidativna aktivnost bosiljka (Ocimum basilicum L)
dc.creator | Pićurić-Jovanović, Ksenija | |
dc.creator | Milovanović, Mirjana | |
dc.creator | Rabrenović, Biljana | |
dc.date.accessioned | 2020-12-17T18:33:36Z | |
dc.date.available | 2020-12-17T18:33:36Z | |
dc.date.issued | 2005 | |
dc.identifier.issn | 0351-9503 | |
dc.identifier.uri | http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/1031 | |
dc.description.abstract | The domestic plant species Ocimum basilicum L. (family Labiatae) was investigated. Radical scavenging activity of dry plant species of Basilici herba and different extracts was analyzed by Schaal oven test at 60oC. The inhibitory effects of investigated samples on the oxidation of prime steam lard were compared with some commercial tocopherol mixture. Water-ethanolic (2:8) extracts showed mild antioxidative activity. Dry Basilici herba showed significant activity – the same as the activity of tocopherol. The ethyl-acetate extracts showed especially strong antioxidant effects with 2.1-2.5 times better protection factor than commercial tocopherol mixture. | en |
dc.description.abstract | Ispitivana je domaća biljna vrsta Ocimum basilicum L. (familija Labiatae). Antioksidativna aktivnost osušenog bosiljka (Basilici herba) i njegovih različitih ekstrakata određena je u uslovima Schaaloven testa na 60oC. Efekat ispitivanih uzoraka na inhibiciju oksidacije prečišćene svinjske masti određen je u odnosu na komercijalni tokoferol. Vodeno-etanolni (2:8) ekstrakti pokazuju slab antioksidativni efekat. Osušena biljna vrsta Basilici herba pokazuje značajnu antioksidativnu aktivnost reda veličine aktivnosti tokoferola. Etilacetatni ekstrakti pokazuju izuzetno jako antioksidativno dejstvo sa 2,1 do 2,5 puta većim zaštitnim faktorom od tokoferola. | sr |
dc.publisher | Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad | |
dc.rights | openAccess | |
dc.source | Uljarstvo | |
dc.subject | Ocimum basilicum L. | en |
dc.subject | dry Basilici herba | en |
dc.subject | antioxidant activity | en |
dc.subject | protection factor | en |
dc.subject | Ocimum basilicum L. | sr |
dc.subject | sušeni bosiljak | sr |
dc.subject | antioksidativna aktivnost | sr |
dc.subject | faktor zaštite | sr |
dc.title | Relative antioxidant activity of Ocimum basilicum L. | en |
dc.title | Relativna antioksidativna aktivnost bosiljka (Ocimum basilicum L) | sr |
dc.type | article | |
dc.rights.license | ARR | |
dc.citation.epage | 38 | |
dc.citation.issue | 1-2 | |
dc.citation.other | 36(1-2): 35-38 | |
dc.citation.spage | 35 | |
dc.citation.volume | 36 | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1031 | |
dc.type.version | publishedVersion |
Документи
Датотеке | Величина | Формат | Преглед |
---|---|---|---|
Уз овај запис нема датотека. |